Amikor az együttes szekere 1963 elején beindult, évi négy kis- és két nagylemez kitermelésére vállaltak kötelezettséget. Akkor és az azt követő két évben ezt minden további nélkül hozták is, az idei nyár vesszőfutása után viszont már nem az volt a kérdés, hogy a Revolver után képesek lesznek-e összehozni még egy albumot (nem), hanem az, hogy egyáltalán lesz-e még Beatles az év végén. A menedzsmentnek a karácsonyi szezonra még ebben a bizonytalanságban is készülnie kellett, jobb híján ezért összedobtak egy válogatáslemezt, ami mától kapható. A címe: A Collection Of Beatles Oldies (a hátoldalán But Goldies! kiegészítéssel).

 beatles_acollectionofbeatlesoldies_1966.jpg

A divatosan flower power borító David Christian munkája; olyannyira semmitmondó, hogy bármely másik együttes lemezét is becsomagolhatták volna vele. A meglehetősen koncepciótlanul összehányt hanganyag hosszabb, mint bármelyik korábbi Beatles-korong: 16 dal sorakozik rajta, közülük egyedül a Bad Boy nem jelent még meg az Egyesült Királyságban, de ezért a másfél éve a Capitol profitéhsége miatt felvett Larry Williams-„feldolgozásért” nem érdemes a boltba rohanni. Mivel a lemez kijött monóban és sztereóban is, néhány dalt újra kellett keverni – az apró különbségek vadászásához kellemes szórakozást kívánunk.

Ha valamiért mégis érdemes leforgatni a lemezt, az legfeljebb az, hogy rácsodálkozzunk, mennyire máshol jár ma már az együttes. A Revolver progresszívebb felvételei szinte mind lemaradtak róla, a két hete megkezdett új felvételek alapján pedig alig lehet elhinni, hogy ugyanaz a négy ember alkot ma, mint akik ezen a korongon a She Loves You vagy az I Want To Hold You Hand életigenlő sorait énekelgetik.

Lennon, ahogy az várható volt, nem fér a bőrébe, és tegnap újrakezdték a Strawberry Fields Forever felvételeit. Ma is ezzel fognak haladni; amint sikerül kicsempészni valamit, mutatjuk.

 

A

  1. She Loves You
  2. From Me To You
  3. We Can Work It Out
  4. Help!
  5. Michelle
  6. Yesterday
  7. I Feel Fine
  8. Yellow Submarine

B

  1. Can't Buy Me Love
  2. Bad Boy
  3. Day Tripper
  4. A Hard Day's Night
  5. Ticket To Ride
  6. Paperback Writer
  7. Eleanor Rigby
  8. I Want To Hold Your Hand