A hír igaz. Néhány perccel ezelőtt Brian Epstein, a Beatles menedzsere menesztette Pete Bestet. Mint azt tegnap megírtuk, a távozó zenészt Ringo Starr, a Rory Storm & The Hurricanes dobosa váltja.

Pete Best 1960. augusztus 12-én csatlakozott az együtteshez, hogy – napra pontosan két évvel ezelőtt – útnak induljon a Beatles első hamburgi útjára. Fellépések százait csinálta végig a bandával, részese volt a lassan érkező sikereknek ugyanúgy, mint a nem ritkán verekedésbe torkolló, fékevesztett éjszakáknak. Az ő édesanyja, Mona Best nyitotta tágra a Beatles (akkor még Quarrymen) előtt saját házának pincéjét, ami Casbah Club néven hamar az együttes főhadiszállásává vált. Nem utolsósorban Best volt az is, aki McCartneyval együtt belülről nézhetett szét egy hamburgi börtönben, miután óvszergyújtogatással ünnepelték, hogy eggyel nívósabb klubba mehetnek játszani.

Best nem egy őstehetség, ez hamar kiderült, és nem csak a vájt fülűek számára. Egy ilyen becsvágyó bandától, mint a Beatles, nem elvárható, hogy harcostársi szeretetből ragaszkodjon a szintet megütni képtelen dobosához, amikor a nagy lehetőség kopogtat az ajtón. Annyi gerinc viszont lehetett volna bennük, hogy ne a menedzserükkel végeztessék el a piszkos munkát.

McCartney (aki bármihez nyúl, irritáló könnyedséggel válik hangszerré a kezében) többször is előütögette Bestnek, mit szeretne hallani bizonyos dalokban, de a dobos képtelen volt utánacsinálni. Lett volna tehát hivatkozási alapja, hogy a szemébe mondja: Pete, tudod, hogy mindent megpróbáltunk, de sajnos nem megy. Harrisonnal sem egyszer fordult elő, hogy nyíltan elégedetlenkedett Besttel. A legjobban mégis Lennon szégyellheti magát. Ha komolyan a Beatles vezéregyéniségének tartja magát, elvárható lenne tőle, hogy szemtől szemben is felvállalja a döntést, amiben oroszlánrésze volt. Ehelyett Bestnek attól a Brian Epsteintől kellett megtudnia, hogy társai nem kérnek belőle, akit előszeretettel gúnyolnak a háta mögött.

S ha ez még nem volna elég, a menedzser a frissen kirúgott dobost arra kérte, hogy a mai és a holnapi fellépéseket még teljesítse (Starr ugyanis a Hurricanesszel még vállalt két estét, csak szombatra ígérte magát a Beatlesbe). Amikor Epstein előállt ezzel a nem túl nagy empátiára valló kéréssel, Best már aligha volt magánál: igent mondott.

Ezekben a pillanatokban tehát úgy tűnik, ma este három aktív és egy ex-Beatle lép színpadra a chesteri Riverpark Ballroomban. Bizarrnak ígérkezik.

Update (14:21): Pete Best nem vállalja a teljes megaláztatást, és lemondta a délelőtt még beígért két fellépést. Nehéz lenne haragudni rá a döntéséért. Úgy néz ki, Johnny Hutchinson, a Big Three dobosa ugrik be.