Elviselhetetlen érzelmi hullámvasúton kacskaringózik az együttes, amióta megérkeztek Amerikába. A Beatlemániában szenvedő rajongók ugyanúgy körbeveszik őket, mint korábban; Clevelandben például áttörték a kordont, és ezrek indultak meg a színpad felé. A négy zenészt alig sikerült kimenekíteni, a rend helyreállítása félórát vett igénybe, ez után tértek csak vissza a színpadra.

Több város utcáin azonban ellenük tüntető csoportokat látnak, az újságírókat szinte semmi más nem érdekli, mint Lennon kereszténységellenesnek minősített, szerencsétlen nyilatkozata, a Ku Klux Klán pedig terrorcselekménnyel fenyegette meg őket:

Ennél is perverzebb, hogy már vannak, akik kommunista ügynököket látnak a Beatlesben:

beatles_communists_1966.png

Hiú ábránd volt tehát azt hinniük, hogy a chicagói sajtótájékoztatójukon tanúsított viszonylagos megbánásuk elegendő lesz a kedélyek lecsillapítására. Ebben a hangulatban érkeztek meg ma Memphisbe, ami az összes állomásuk közül a legközelebb van ahhoz az alabamai Birmighamhez, ahonnan az egész Beatles-ellenes lázongás kiindult. Ez a híradás kiválóan összefoglalja azt a bipoláris őrületet, amiben a Beatles épp élni kénytelen:

A délutáni koncert még viszonylagos nyugalomban telt, a most véget ért esti fellépés azonban egy életre beégett mind a négyük emlékezetébe. Az If I Needed Someone közben, épp mikor Harrison a „love” szót énekli, egy hatalmas robbanás rázza meg a Coliseumot (7:07-nél). A négy Beatle riadtan egymást kezdi vizslatni, de hamar konstatálják, hogy egyiküket sem lőtték le; elképesztő lélekjelenlétről tanúbizonyságot téve leállás nélkül képesek befejezni a dalt:

A bűnös egy petárda, egy úgynevezett cherry bomb volt, ami végül a közönség soraiban négy embernek okozott kisebb sérülést. A felelősöket már sikerült is előkeríteni, összesen mintegy ötven pirotechnikai eszköz volt a birtokukban.

A sikítozástól amúgy is élvezhetetlen koncertektől végletesen kimerült együttesnél ma betelt a pohár. Ha tehetnék, az amerikai turnéból hátralévő tíz nap koncertjeit is lemondanák. Azt viszont megtehetik, hogy újabb élő fellépésbe nem egyeznek bele, meghatározatlan ideig. Ha még nem is tudatosult bennük, ez ma eldőlt.