Hét és fél órája érkeztek a stúdióba, most indulnak haza. Hajnali fél 3 van.

Fellélegezhetünk, a Beatles csapata együtt van, alkotóereje teljében. Ehhez az kellett, hogy Lennon magával ragadó lelkesedéssel érkezzen az Abbey Roadra. Tudja, hogy soha fel nem tárt mélységből törnek fel az érzései, amelyeket már hónapok óta próbál dalba önteni. Azt viszont nem tudja, mit is szeretne pontosan hallani a szalagon. Hogy bizonytalanságát leplezze, egész éjszaka csak úgy szórta az instrukciókat, ami nagy szerencséjére a többiek fantáziáját is beindította.

beatles_lennon_howiwonthewar_1966.jpg

De miről is szól ez a dal? A Strawberry Field nem más, mint egy Lennon gyermekkori otthonához közeli leány-javítóintézet. Nagynénjével, Mimi nénivel rendszeresen látogatták a környéken megrendezett szabadtéri mulatságokat, kamaszkorában pedig inkább egy fára mászva vizslatta a lányokat.

Lennont, bár igyekezett palástolni, súlyosan megviselte az idén nyári meghurcoltatása, az őszi hónapok magányában pedig sok ideje volt az önmarcangolásra. Nem segít az sem, hogy mind gyakrabban nyúl az LSD-hez. A magába szálló Lennon egyre inkább visszavágyik a gyermekkorába: ennek szimbóluma a Strawberry Fields.

Soha ilyen nehézkesen nem írt meg egyetlen dalt sem. Talán már két hónapja is van, hogy csiszolgatja, de mind a szöveg, mind a dal szerkezete folyamatosan változik. Nem csak ő érzi azonban, hogy különleges darabbal van dolguk.

Az elmúlt órákban, hosszas próbálás után, egyetlen felvételt készítettek, majd arra játszottak rá.

Lennon mély átéléssel énekel, helyenként megkettőzve a szólamát. A refrének során Harrison kezében hátborzongatóan szólal meg a slidegitár (1:13-tól és 1:57-től), McCartney pedig mellotronnal teszi egyedivé a textúrát (már rögtön az elején így kíséri Lennont, a dal végén pedig hosszas szólóval bizonyítja, hogy nem létezik olyan hangszer, amelynek ne értene a nyelvén).

Ha ez még nem volna elég különleges, Lennon, McCartney és Harrison 1:33-tól szívbemarkoló vokállal díszíti a harmadik verzét. Süt, hogy jóleső érzéssel tölti el mindannyiukat, hogy újra együtt alkothatnak.

A magában mostanában folyamatosan kételkedő szerző viszont nincs békében az eredménnyel. A dal érlelése folytatódik.