Három próbálkozás (három éve, tavalyelőtt, tavaly) elég volt abból, hogy a négy Beatle egy karácsonyi lemezen köszönje meg a megtisztelő rajongást. Ha már muszáj kiküldeni valamit a fan club tagjainak, inkább a korábbi pantomim előadásaik mintájára rögzítettek szórakoztatónak szánt produkciót. Sok teteje ennek sincs, de legalább egy pillanatra mintha visszatért volna a jólfésült, a közönség kegyeit keresni hajlandó Beatles illúziója: 

Mintha tényleg egy párhuzamos univerzumba léptek volna át, amikor a karácsonyi felvételt összecsapták. Az őszi szétszóratás után ugyanis november 24-én gyűltek csak össze a stúdióban, és mélyedtek el a Strawberry Fields Forever-ben. Amilyen elszántan vetették bele magukat a komoly stúdiómunkába, olyan könnyedén tudták le másnap ezt a kötelező, szórakoztatóipari feladatot.

beatles_christmasrecord_1966.jpg

A borító Paul McCartney keze műve

Azóta viszont – bár ilyet már csak félve lehet mondani – sikerült véglegesre csiszolni Lennon talán eddigi legkülönlegesebb szerzeményét. Hosszas tépelődés után úgy  döntött, hogy a november végén készült felvétel mégis tetszik neki, de azért a néhány héttel később készített hangorkánt sem dobná a kukába. Inkább összepasszintaná a kettőt. Remek ötlet, csak a megvalósítása lehetetlen. Legalábbis George Martin szerint, ugyanis a két hanganyagot eltérő tempóban és hangnemben rögzítették. Hiába, Lennon fejében már összeállt a kész mű, a producernek pedig „csak” az a dolga, hogy transzponálja azt a materiális világba. Megoldotta. Hogy hogyan, majd megmutatjuk, de csak ha már meg is jelent a Strawberry Fields Forever…

Addig is nézzenek tévét, Lennon benne lesz ma, csak sajnos nem alkotás közben (3:26-tól):