Múlt héten az ITV stábja mind a négy Beatle-t elkapta az Abbey Road-i stúdió előtt, rövidebb-hosszabb nyilatkozataikat pedig tegnap a Reporting ’66 című műsorban sugározták.

John Edwards McCartneytól csak a turnézás nehézségeiről érdeklődik, a többiektől viszont lényegében azt kérdezi, valóban várható-e a Beatles feloszlása. Utalt erre jel bőven. Az már biztos, hogy a belátható jövőben nem terveznek színpadra állni, három hónapon át a világ legkülönbözőbb pontjaira rebbentek szét, ki nyaralni, ki dolgozni, karácsony előtt pedig mindössze egy válogatáslemez került a boltokba.

beatles_starr_19661220.jpg

Starr: „Nem akarunk olyasmit csinálni, amit már csináltunk.”

Érthető tehát a pánik – persze csak azért, mert sem a riporter, sem a nagyközönség nem hallhatta, hogy az elmúlt hetekben mi mindent hozott össze ez a négy, nem csak arcszőrzetében megváltozott ember a stúdióban. Ha a nyolcadik lemez felvételei ilyen minőségben folytatódnak, a kész koronggal a kezében minden aggódó rajongó megnyugodhat majd.

Az interjúk leirata itt elérhető.

A tévéfelvételről két dolog biztosan kiderül. Az egyik, hogy bár kevésbé, mint nyáron, még mindig fárasztják őket a médiamunkások. A másik, hogy az idei év emészthetetlenül vegyes élményei ellenére bizakodva tekintenek a jövőbe. Élvezik, hogy végre sürgető kötelezettségek nélkül alkothatnak.

beatles_lennon_19661220.jpg

Lennon: „Örökké zenét fogunk szerezni.”

A Strawberry Fields Forever mellett már a When I’m Sixty-Four című dal is elkészült, de McCartney ennél fajsúlyosabb művel jelentkezett azóta. Talán véletlen, talán nem, de Lennonhoz hasonlóan ő is a gyermekkori Liverpoolig nyúl vissza Penny Lane című dalában. A szöveg megalkotásába partnere is besegített, és bár a Strawberry Fields-hez képest jóval letisztultabb hangzást szeretne, a tempóval való játszadozás most sem marad el; az akkurátus munka tegnap vette kezdetét, ma folytatják, és ki tudja, meddig csiszolgatják majd a jövő évben.

Elmélyült Beatles-alkotásokban gazdag 1967-et kívánunk!