„(…) felveszik, ami megvan, a két rész közé pedig beékelnek egy 24 ütemnyi alapot, amit majd később kitöltenek valamilyen tartalommal” – itt tartott az A Day In The Life három hete, aminek már a keletkezése sem utolsó történet. Múlt héten McCartney és Starr teljesen lecserélték a ritmusszekciót, egyikük teljesítménye sem dicsérhető eléggé. Lennon zengetett hangjával mintha párbeszédet folytatnának a gyomrunkban pergő dobok, a basszusnak pedig minden hangja invenciózus.

Lennon valami világvége hangulatot szeretett volna hallani az üresen hagyott részeken, de nem tudta, hogyan teremtse meg. Mint már annyiszor, ekkor jött McCartney. Mi lenne, ha egy nagyzenekar véletlenszerű zajjal töltené ki a teret, úgy, hogy a hangszerük legmélyebb hangjáról a legmagasabbig kell eljutniuk 24 ütem alatt? Káosz lenne. De uralható. Ha George Martin is besegít, akkor biztosan.

Mindannyian odáig voltak az ötletért, tegnap este ezért gigaeseményt rendeztek a felvételből. Negyven vonós és fúvós zenész jelent meg az Abbey Roadon, köztük olyanok, mint a For No One  kürtszólóját játszó Alan Civil, vagy a Penny Lane-ben közreműködő David Mason.

Martin olyan utasítást adott a zenészeknek, amilyet pályafutásuk során még bizonyosan senki: ne figyeljenek arra, mit játszanak a többiek. A disszonanciával ne foglalkozzanak, csak az a fontos, hogy a saját hangszerükön a megfelelő pillanatban jussanak el a legmagasabb hangig (pontosabban: az E-dúr hármashangzatának azon legmagasabb hangjáig, amelyik a hangszerükön még megszólaltatható).

McCartney vezényletével vették fel a zenekari glissandókat, méghozzá négyszer, majd egyetlen hangorkánként írták vissza a mesterszalagra. A végeredmény hallatán spontán ováció tört ki a stúdióban.

A nagyzenekar más szakaszokon is ékesíti az A Day In The Life-ot, de a semmihez sem hasonlítható hátborzongató élmény 1:42-nél kezdődik (majd 3:48-nál visszatér):

A forradalmi lemezfelvételt, az alkotóerő szabadságát ünneplő estélyen megjelent többek között Mick Jagger, Keith Richards, Marianne Faithfull és Donovan is. Óriási megtiszteltetés nekik, hogy tanúi lehettek ennek az eseménynek.