Lennon „népszerűbbek vagyunk Jézusnál” nyilatkozata futótűzként roncsolja az együttes jó hírnevét. Először csak egy alabamai rádióállomás szólított fel bojkottra, néhány nap leforgása alatt több tucat csatorna követte a példát, csak Amerikában – számolt be tegnap a New York Times. Nem is állt meg a határoknál az őrület: Mexikóvárosban tüntettek a Beatles ellen, Spanyolországban és a Dél-afrikai Köztársaságban (!) pedig letiltották a zenéjüket a közszolgálati csatornákról.

Az alabamai Birminghamben tizennégy gyűjtőponton várják az együttes lemezeit, fotóit, egyéb relikviáit, hogy aztán annak középkori rendje és módja szerint elégessék őket. Már hozzá is fogtak:

„Fun fact”: az Eleanor Rigby vonós oktettjére írt szólamokat épp a könyvégetés szimbolikájára építő Truffaut-film, a 451° Fahrenheit hátborzongató zenei betétje ihlette. Micsoda mázli, hogy az Angliában tegnap megjelent Revolver, rajta az Eleanor Rigby-vel, az Államokban csak holnapután jön ki; így az – egyelőre? – nem került máglyára.

beatles_burning_1966.jpg

Alig két évtizeddel ezelőtt is égtek a könyvek, majd a tulajdonosaik is hasonló sorsra jutottak. Ha eddig nem fűlött a négy Beatle foga az újabb amerikai turnéhoz, most már egyenesen rettegnek oda utazni. Lennon le is akarja mondani az öt nap múlva kezdődő turnét, de Brian Epstein természetesen ezt nem hagyja, inkább próbál válságot kezelni. Ma érkezett New Yorkba, hogy sajtótájékoztatón hűtse le a kedélyeket. Kapcsoljuk is:

Mivel Lennon nem volt hajlandó videófelvételen bocsánatot kérni, Epstein annyit ért el nála, hogy hagyja jóvá a sajtófőnökkel közösen megírt közleményét; ennek felolvasásával kezdődik az esemény. Ahhoz képest, mennyit dolgoztak rajta, kezdhették volna kevésbé közhelyesen: az ominózus mondatokat „kiragadták a kontextusából”. Ez még csak nem is igaz, az eredeti interjút újrapublikáló amerikai tinimagazin ugyanis teljes egészében lehozta Lennon idevágó mondatait. A Datebook jelenlévő újságírója ki is kéri ezt magának, mentegetőzésre kényszerítve a menedzsert (6:44-től). Ha Lennon bocsánatkérését nem is tolmácsolhatja Epstein, abbéli sajnálatát igen, ha bárkit megsértett hitében, vallásos meggyőződésében.

Az esetleges koncertlemondásokkal kapcsolatban Epstein már jóval profibban nyilatkozik. Nem zárja ki ennek a lehetőségét, de inkább azt hangsúlyozza, hogy amióta a botrány kitört, még a memphisi koncertre is megugrott a kereslet.

London ugyanakkor semmit nem érzékel ebből. A BBC-nek épp McCartney otthonában ad interjút a Beatles két fő szerzője, és békésen elcsevegnek a dalaik különböző feldolgozásairól – semmi Jézus, semmi bojkott, semmi lemezégetés. Lennon ezzel együtt is érezhetően zaklatott, ritkábban is hallatja hangját partnerénél, aki új családtagjuk, a Martha nevű héthetes kutyájukkal is elbüszkélkedik, miután az beleugat a műsorba (8:10-nél):